Sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 9.00, la Sala Europa a Consiliului Județean Prahova, va avea loc Concursul Național de Artă Coregrafică EuRoDans, ediția a XIII-a, eveniment aflat sub egida programului Ploiești, Capitala Tineretului din România, 2024. În același timp competiția este înscrisă în Calendarul Național al Activităților Educative Extrașcolare, emis de Ministerul Educației, pentru anul școlar 2023-2024.
La eveniment participă 1050 de copii și tineri concurenți din întreaga țară și din Republica Moldova. Concursul se adresează atât elevilor care studiază diversele genuri de dans în timpul liber- la divizia hobby, cât și elevilor din din liceele de coregrafie – la divizia pre-profesional. Secțiunile pentru care au putut opta concurenții cuprind o gamă variată de genuri coregrafice: dans clasic, dans contemporan, dans de caracter/etno-stilizat, show dans, cabaret, street dance, dans acrobatic, majorete, folclor sau open. Participă 65 de profesori coregrafi din 45 de instituții – palate și cluburi ale copiilor, asociații, centre județene de cultură sau școli de dans private, venind din 20 de județe ale țării.
Palatul Copiilor din Municipiul Ploiești oferă cursuri gratuite de balet, dans modern, dans contemporan, dans popular și gimnastică, peste 500 de elevi din oraș frecventând aceste cercuri. Cu un total de 3000 de copii la toate cele 18 cercuri, această instituție poate fi considerată un adevărat lider al educației non-formale pe plan local.
Încă din anul 2008, la inițiativa profesorului Robert Zahariuc, s-a conturat ideea aniversării Zilei Internaționale a Dansului, printr-o manifestare dedicată copiilor care îndrăgesc această artă. A început sub forma unui spectacol de clasă, apoi a unui eveniment local, a trecut prin etapa de competiție regională, crescând până la varianta națională, și chiar internațională pentru câteva ediții. Proiectul EuRoDans își demonstrează și anul acesta sustenabilitatea, aducând publicului ploieștean un adevărat regal al dansului, un maraton ce se va întinde pe durata a 10 ore.
Juriul este alcătuit din profesioniști din domeniul pedagogiei dansului, care vor juriza pe baza regulamentului de concurs. Profesorii Robert Zahariuc, Paulina Mitru Niculae și Nicoleta Cocea vor evalua cele 170 de momente coregrafice, iar la final, echipele și soliștii vor fi premiați cu medalii, trofee și diplome de către staff-ul Palatului Copiilor Ploiești, director Alina Zahariuc.
Add comment