Muzeul de Artă din Ploiești se pregătește să găzduiască o selecție impresionantă de lucrări de artă oferite de către artiști remarcabili care au participat la cele cinci ediții ale Simpozionului de la Tarcău. Acest eveniment deosebit reprezintă o modalitate de a onora memoria distinsei artiste plastice Iulia Hălăucescu și de a aduce în prim-plan nu doar opera sa remarcabilă, ci și contribuția sa ca „om al cetății” și modul în care a marcat locurile care i-au influențat viața și creația artistică, precum Tarcău, Bicaz și Piatra Neamț. Simpozionul este organizat de Fundația Mircea Titus Romanescu în parteneriat cu Primăria Tarcău și aduce în centrul atenției maeștri ai acuarelei, atât din România, cât și din străinătate.
Printre artiștii ale căror lucrări vor fi prezentate la Muzeul de Artă din Ploiești se numără nume sonore precum Crina și Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan Jr., Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandru Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga Diaconu, Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Iosif Haidu, Lucia Juncu, Valeriu Jabinschi, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Preda Perianu, Erwin Racz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus-Romanescu, Yan-Su și Teodor Vișan.
Simpozionul de la Tarcău a fost creat pentru a păstra și promova valorile artei plastice, iar Fundația Mircea Titus Romanescu și Primăria Tarcău au reușit să continue această tradiție, aducând în atenție artiști contemporani remarcabili care lucrează în diverse stiluri și tehnici artistice. Acești artiști au avut privilegiul de a se bucura de oportunitatea de a crea în locuri care au fost importante pentru Iulia Hălăucescu, precum Tarcău, și au transformat mediul fragil al acuarelei în opere de artă durabile, astfel definind un spațiu personal în cadrul artei românești.
Iulia Hălăucescu s-a născut pe 31 martie 1924, în comuna Tarcău, Neamț, și a avut o educație solidă, absolvind Liceul teoretic de fete (Colegiul Național „Calistrat Hogaș”) din Piatra Neamț. A studiat filosofia la Universitatea din București, unde a fost influențată de dascăli de prestigiu precum Dimitrie Gusti, Mihai Ralea și Tudor Vianu. Pictorul Corneliu Baba a fost cel care a îndrumat-o spre Belle Arte, iar ea a urmat studii la Academia de Arte Frumoase din Iași și la Institutul „Nicolae Grigorescu” din București.
În 1944, Iulia Hălăucescu s-a căsătorit cu ofițerul de geniu Lucian Petronius Hălăucescu, cunoscut sub numele de „Lucky.” Aceștia au rămas împreună timp de 63 de ani și au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea voleiului în județul Neamț. Lucky Hălăucescu a fost curator și promotor al expozițiilor Iuliei Hălăucescu, susținând și promovând arta soției sale.
De-a lungul carierei sale artistice, Iulia Hălăucescu a avut peste 60 de expoziții personale atât în țară, cât și în străinătate, iar lucrările sale au fost prezentate în peste 30 de expoziții retrospective organizate de Ministerul Culturii. Stilul său distinct și abilitatea de a captura esența peisajelor și a momentelor fugitive au făcut-o una dintre cele mai apreciate artiste plastice ale României.
Iulia Hălăucescu s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, pe 18 decembrie 2007, lăsând în urmă o moștenire artistică bogată și o influență semnificativă asupra artei contemporane din România. Expoziția care va avea loc la Muzeul de Artă din Ploiești este o oportunitate de a celebra viața și opera acestei artiste excepționale și de a descoperi frumusețea și diversitatea artei contemporane în acuarelă. Este un omagiu adus unei personalități de marcă din lumea artei, care a reușit să creeze opere atemporale și să influențeze generații de artiști în continuare.
Vernisajul va avea loc vineri, 5 septembrie 2023, începând cu ora 17.00
Add comment