O inițiativă deosebită a reunit 32 de tineri entuziaști din Suedia, Germania și România în cadrul taberei internaționale Generation Europe – The Academy, organizată de către Asociația „Un Strop de Fericire” și IBB – International Association for Education and Exchange Germania. Tinerii au avut ocazia de a petrece împreună 11 zile pline de aventuri, învățare și consolidarea relațiilor interculturale, prin activități variate și distractive.
Timp de următoarele 11 zile, participanții au fost implicați într-un program intens și variat, care a combinat elemente de învățare, explorare culturală și distracție. Pentru unii dintre ei, aceasta a fost o revedere a unor prieteni deja apropiați, iar bucuria întâlnirii a fost vizibilă în numeroase îmbrățișări calde și povești împărtășite despre experiențele trecute. Proiectul din România a reprezentat a doua mobilitate internațională în cadrul căreia cele trei echipe s-au întâlnit în cadrul Generation Europe – The Academy, consolidând astfel legăturile create anterior.
Pentru alții, aceasta a fost o oportunitate de a cunoaște față în față persoanele cu care au colaborat online sau au auzit doar prin intermediul comunicațiilor virtuale. Aceste zile au permis tinerilor să-și dezvolte abilități de comunicare, să își depășească inhibițiile și să creeze noi prietenii cu acei participanți pe care îi întâlneau pentru prima dată.
Dezvoltare și învățare prin distracție
Pentru a facilita interacțiunea și formarea de legături, organizatorii au pregătit activități creative și inovatoare. Jocurile de nume au reprezentat un mod ludic prin care tinerii și-au exersat memoria și și-au amintit mai ușor numele celorlalți participanți. De asemenea, activitățile de Teambuilding, precum jocul „Actionbound”, au oferit ocazia de a explora orașul Ploiești într-un mod inedit, dezvoltând în același timp abilități de colaborare și coordonare în echipă.
Începând cu ziua de 28 iulie, grupul internațional a plecat la drum, cu destinația Plaiul Foii – Zărnești, un loc ferit de agitația orașului, liniștit, curat, primitor, unde, la baza munților Piatra Craiului, a avut loc proiectul internațional „REACH YOUR PEAK”.
În fiecare zi, sesiunile de lucru au fost diverse și au urmat un fir roșu clar stabilit – odată ce participanții s-au cunoscut mai bine, primele zile au fost despre recapitularea proiectului, scopul acestuia și obiectivele pe care cele trei organizații implicate în proiect au reușit să le îndeplinească în ultimul an pe plan local. Au urmat apoi sesiuni intense de lucru în echipe naționale, unde fiecare organizație și-a actualizat „Copacul cu probleme” – o metodă nonformală prin care tinerii realizează care sunt problemele cu care se confruntă comunitatea în care trăiesc. După aceea, fiecare echipă și-a realizat un plan de acțiune pentru următorul an, cu ajutorul căruia își propun să soluționeze problemele găsite.
Pentru Asociația „Un Strop de Fericire”, acest lucru înseamnă activități precum „I Cannot Deal With This” (Breakout Box), „InstaCaptive” (Escape Room), dar și activități de teambuilding ori de comunicare în cadrul proiectului Școala de Vară.
Având în vedere volumul de muncă și de informații legate de cetățenie activă, unde tinerii au învățat cum pot fi activi în comunitatea lor, dar și lucrul intens atât în echipe internaționale, dar și naționale, două zile din proiect au fost rezervate pentru excursii – la Bran și la Brașov. În prima excursie, la Bran, participanții au vizitat Castelul Bran și au fost uimiți de frumusețea lui, dar și a orașului, însă puțin dezamăgiți când au aflat că faimosul Dracula nu a locuit niciodată în acest castel. Au descoperit împreună Branul, s-au jucat și mai mult în echipă, alergând în parcul de lângă castel, bucurându-se de o vreme minunată de vară, la munte. La Brașov a urmat continuarea Action bound-ului din Ploiești, de data aceasta având ocazia să descopere Strada Sforii, Turnul Alb, Turnul Negru și Biserica Neagră.
Tabăra internațională Generation Europe – The Academy a reprezentat o experiență memorabilă și valoroasă pentru cei 32 de tineri din Suedia, Germania și România. Prin intermediul acestei inițiative, ei au avut ocazia de a-și lărgi orizonturile culturale, de a dezvolta abilități de comunicare și colaborare, precum și de a crea legături interpersonale puternice, care să depășească granițele geografice. Organizațiile Asociația „Un Strop de Fericire” și IBB – International Association for Education and Exchange Germania au demonstrat încă o dată importanța colaborării internaționale în promovarea învățării și dezvoltării tinerilor, oferindu-le o experiență educațională unică și memorabilă.
Add comment