Comuna Dumbrava, amplasată în pitorescul județ Prahova, se pregătește să sărbătorească o nouă ediție a Festivalului Tinerilor, cunoscut sub numele de BRAVFEST. Evenimentul, organizat de Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Dumbrava, reprezintă o marcă semnificativă pentru comunitatea locală și pentru tinerii din jur.

Ediția de iarnă a festivalului, DumBRAVa Youth Fest, este programată să aibă loc la Școala Gimnazială „Învățător Dinu Nicolae” din Dumbrava, pe 4 ianuarie. Desfășurat pe durata a două zile, festivalul oferă tinerilor din zonă oportunități unice de dezvoltare personală și profesională.

Participanții sunt invitați să se alăture atelierelor nonformale, dezbaterilor, jocurilor interactive și serii de film care încheie festivalul. Tinerii sunt încurajați să participe la ateliere diverse, cum ar fi cele de IT, dans și gătit, oferindu-le astfel o experiență variată și plină de distracție.

Comuna Dumbrava se mândrește cu titlul onorific de Sat European de Tineret în 2023, acordat în cadrul European Youth Village. Acest program național de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural este coordonat de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.

Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Dumbrava, compus din liceeni și studenți, a fost forța motrice în obținerea acestui titlu de prestigiu. Grupul, constituit în 2022, și-a propus inițial câștigarea titlului de Sat European de Tineret în 2023, iar eforturile lor au fost cu succes răsplătite.

Pe durata anului în care comuna Dumbrava a purtat titlul de Sat European de Tineret, Grupul de Inițiativă al Tinerilor a demonstrat un angajament profund față de dezvoltarea comunității. Prin organizarea unor activități variate, cum ar fi seri de jocuri, ateliere, consultări cu tinerii și un club de lectură intitulat „Dăm pagina”, grupul a promovat dezvoltarea personală, socială și profesională a tinerilor din Dumbrava.

Membrii Grupului de Inițiativă al Tinerilor subliniază importanța oferirii de oportunități tinerilor din zonele mai puțin urbanizate, afirmând: „Suntem mulți tineri în mediul rural și este timpul să avem acces la evenimente care răspund dorințelor noastre.”

Programul European Youth Village este coloana vertebrală a succesului inițiativelor din comuna Dumbrava. Dezvoltat pe opt piloni esențiali – educație, cultură și artă, ocupație, voluntariat, drepturile tinerilor, viață sănătoasă, mediul înconjurător și participarea tinerilor la politicile de tineret – acest program urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural.

Prin activarea tinerilor și consolidarea politicilor publice de tineret la nivel local și național, Programul European Youth Village oferă resurse și sprijin pentru inițiativele locale, inclusiv acordarea titlului de „Sat European de Tineret”.

Festivalul Tinerilor din Dumbrava, BRAVFEST, și activitățile desfășurate de Grupul de Inițiativă al Tinerilor reprezintă un exemplu viu al impactului pozitiv pe care tinerii din mediul rural îl pot avea asupra comunității lor. Aceste inițiative deschid drumul către un viitor mai promițător și mai inclusiv pentru tinerii din Dumbrava și din comunitățile rurale similare din întreaga țară.

Daniel Costache

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *