Tuturor ne plac poveștile. Mai ales când au un final fericit. Astăzi vă prezentăm o poveste care se scrie încă de către cei din Familia Concordia. Este vorba despre povestea a trei frați, să le spunem Anca, Matei și Miruna, cărora programele Concordiei le oferă o șansă pe care sistemul nu a reușit să le-o dea.

„Anca, Matei și Miruna* au venit la Centrul nostru de Zi din Odobești încă de când l-am deschis. Era în toiul iernii când, împreună cele două surori mai mari, au pășit pentru prima dată în centru, la începutul lui 2021. Acasă mai aveau încă doi frați mai mici. Anca, Matei și Miruna sunt încă în centru, și sunt copii cuminți, foarte politicoși și deștepți. Sunt atât de prietenoși și veseli, dar se confruntă cu atât de multe neajunsuri. 

Nevoile sunt mari

Mama are grijă de toți cei șapte copii. Locuiesc într-o casă fără baie și bucătărie interioare, în două camere mici, încălzite de o singură sobă, dar suficient pentru a-și menține copiii în siguranță într-o locuință caldă. Camerele sunt despărțite de un hol pe care familia îl folosește pentru depozitarea hainelor – multe dintre acestea au fost primite de la CONCORDIA.

Copiii sunt frumos îmbrăcați și veseli la centru. Este greu de ghicit în ce condiții dificile trăiesc. Ce mâncare au. Cât de înghesuiți dorm împreună cu sora lor mai mare într-o cameră mică. 

Este o realitate pe care o observăm la copiii care vin în Centrele de Zi CONCORDIA. Realitatea cu care se confruntă uneori acasă este departe de a fi ghicită pe baza aspectului lor exterior. 

Viața familiilor sărace din România este atât de diferită de cea a oamenilor care au privilegiul unui trai decent. Copiii merg adesea la culcare înfrigurați sau flămânzi. Părinții le cumpără unul sau două seturi de haine și au grijă să le spele și să le usuce pentru zilele de școală. Aceasta devine uneori o misiune imposibilă în zilele de iarnă. Mai ales într-o familie cu șapte copii și o singură sobă. Dar mama copiilor nu se plânge, copiii sunt viața ei și să aibă grijă de ei este misiunea sa. Are doar 38 de ani, dar pare obosită și mai în vârstă. Viața grea, lupta o caracterizează. Copiii sunt întotdeauna pe primul loc.

Educația este șansa la o viață mai bună

Cele două surori mai mari sunt eleve de liceu acum. Acest lucru este o realizare imensă pentru ele și mama lor, lucru care nu ar fi fost posibil fără tot sprijinul colegilor din Centrul de Zi CONCORDIA-Odobești. Pe lângă toate lucrurile frumoase pe care le-au trăit la centru – activitățile recreative, excursiile, taberele cu amintiri de neuitat, spectacolele, aprecierea celor din jur și a dascălilor din școală – în CONCORDIA au primit tot ajutorul pentru a se pregăti pentru examenul de liceu. Și-au dorit așa de mult să intre la liceu, să-și continue studiile. Una dintre ele urmează un liceu din apropiere, iar cealaltă face naveta într-un orășel din apropiere de Odobești. Își doresc din toată inima să termine liceul, să aibă locuri de muncă și vieți mai bune decât cea pe care a avut-o mama, iar toți frații lor mai mici să aibă aceeași șansă. Cei din centru îi vor ajuta foarte mult pe parcursul lor educațional, până când toți cei șapte copii vor fi bine. 

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Educație pentru toți copiii, Ediția 2“, proiect finanțat de PEPCO România.”

#PEPCOSustineEducatia #PEPCOEducatiePentruTotiCopiii #PEPCORomania #CentreZi #CONCORDIA

*Numele nu sunt reale, pentru a proteja identitatea copiilor

DADA TV

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *