Comunicat de presă emis de catre Redactia Actualitatea prahoveana, dupa ce redactorul sef al publicatiei a fost amenintat in Sedinta de Consiliu Local a Municipiului Ploiesti.

🔴 Interlopism în Primăria Ploiești. După funcționari și aleși locali, a venit rândul jurnaliștilor să fie amenințați de către oamenii primarului Volosevici

Ieri, 28 februarie 2024, jurnalistul Victor Preda, redactor-șef Actualitatea Prahoveană, a fost victima amenințărilor și a injuriilor venite din partea unui individ cunoscut de ani de zile pentru agresivitate, intimidări și amenințări vociferate în cadrul ședințelor Consiliului Local Ploiești și pe holurile primăriei. Nici o autoritate a statului român nu pare să-l vadă.

Incidentul a avut loc pe holurile Primăriei Ploiești, imediat după încheierea ședinței Consiliului Local din municipiu, întrunire la care agresorul, îmbrăcat într-un trening, a participat, stând în picioare alături de primarul Andrei Liviu Volosevici. Un alt coleg din presă, Harry Ștefan (NecenzuratPH.ro), a fost și el victima injuriilor și a amenințărilor cu agresiunea fizică. Mai mulți aleși locali au asistat la întreaga scenă, unul dintre aceștia, în persoana consilierului Valentin Marcu intervenind între agresor și jurnalist. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere instalate în sediul Primăriei Ploiești.

Este de notorietate maniera abuzivă, discreționară și total neprofesională prin care actualul primar, Andrei Liviu Volosevici, înțelege să interacționeze cu angajații aflați în subordinea sa directă. Jigniri, amenințări directe sau voalate, inconsecvență în luarea deciziilor strategice, management haotic și răzbunări puerile – astfel se desfășoară activitatea zilnică în Primăria Ploiești, în anul 2024. Întreaga viață administrativă din Municipiul Ploiești este marcată de o teamă permanentă a funcționarilor publici, de scene zilnice marcate de înjurături, țipete și amenințări enunțate direct de către edilul orașului.

Completând acest peisaj sinistru populat cu personaje distopice, agresorul în cauză pare a fi un fel de „braț armat” al actualului edil al municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, care în mod suspect îi tolerează comportamentul. Mai mult, în calculul influenței la nivel executiv și în cadrul structurilor asociate administrației locale ploieștene, există o vizibilă încrengătură de rubedenii și prietenii de conjunctură care au capturat, prin abuz și intimidare, instituții întregi. Nimeni nu vorbește, iar acest tipar comportamental aflat la marginea legalității este în mod vizibil încurajat exact de către cei care ar trebui să conducă activitatea din Primăria Ploiești și asigure, prin propria conduită, un climat armonios și constructiv în administrație, în beneficiul direct al comunității.

De la abuzuri împotriva angajaților aflați permanent în risc de concediere sau transfer până la comportamente extreme cu aleși locali sau presa care este considerată inamicul numărul 1 este doar un pas. Climatul de agresivitate zilnică încurajată la cel mai înalt nivel a dat roade, din păcate, ieri, împotriva unor jurnaliști care nu aveau decât vina de a lucra în presă.

Actualitatea Prahoveană condamnă ferm incidentul de ieri. Considerăm că acest comportament agresiv este de netolerat, indiferent că este îndreptat împotriva unor jurnaliști profesioniști sau împotriva unui simplu funcționar sau cetățean venit în vizită într-o instituție publică. Simpla idee că agresivitatea verbală, care a devenit o normalitate în instituția amintită, poate fi încurajată de către șeful Executivului, în persoana primarului municipiului Ploiești, printr-o lipsă totală de reacție și prin comentarii neadecvate, necontextuale și, în final, lipsite de adevăr este de neconceput și de neînțeles, indiferent de context.

Presa nu este dușmanul nimănui. Jurnaliștii întrunesc un parteneriat cu autoritatea locală, chiar și atunci când reprezentanților acesteia nu le convine un informația publicată într-un material jurnalistic. În ceea ce ne privește atât pe noi cât și pe majoritatea colegilor din domeniu, critica este una constructivă, iar reacții dușmănoase, aflate la marginea legalității, nu reprezintă decât intimidări și abuzuri venite din partea unor indivizi pentru care serviciul public nu reprezintă decât un mijloc de obținere a puterii în scopuri proprii, nu un scop în sine, dedicat comunității care le-a acordat un mandat de încredere.

Somăm instituția Primarului Municipiului Ploiești, persoana fizică reprezentată de politicianul Andrei Liviu Volosevici și UAT Ploiești să furnizeze un punct de vedere public corect, nepărtinitor și clarificator în legătură cu modul superficial și bizar prin care domnul primar Andrei Liviu Volosevici a înțeles ieri, după incident, să comenteze momentul: „Și jurnaliștii denaturează realitatea”.

Îi adresăm primarului municipiului Ploiești un apel ferm de a se delimita public de un astfel de comportament care, așa cum enunțam mai devreme, a devenit o sinistră normalitate pe holurile instituției europene denumită Primăria Municipiului Ploiești. Sau, dacă dorește un exercițiu de sinceritate absolută, de a-și asuma relația de prietenie cu acesta și cu grupul de prieteni care gravitează zilnic în jurul cabinetului Nr. 1 din Primăria Ploiești.

Sebastian Ignat

Jurnalist, fondator Actualitatea Prahoveană

Daniel Costache

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momentan facem teste. Verifica mai tarziu. sau vezi pe yt: toate clipurile video.