Noaptea Cercetătorilor Europeni revine pe 27 Septembrie 2024 cu o ediție captivantă, în care cele mai multe „DE CE-uri?” își vor găsi răspunsul direct de la cercetători, care-i vor încuraja pe vizitatori să se aventureze alături de ei în activități interactive, descoperind împreună tainele științei. Acest eveniment unic în peisajul cultural și educațional european invită publicul să exploreze fascinanta lume a științei, oferind celor interesați oportunitatea de a descoperi cum cercetarea științifică influențează și modelează viitorul.
La Ploiești, evenimentul este organizat în fiecare an de Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, încă de la prima ediție din anul 2005. Anul acesta, muzeul și partenerii săi vor veni în fața publicului cu o multitudine de activități atractive, care vor avea loc în Sala Coloanelor din Palatul Culturii, între orele 17.00-22.00. În cadrul standurilor, pasionații de știință vor avea ocazia să interacționeze cu cercetătorii, să ia parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, demonstrații interactive, jocuri și concursuri. Vor participa: Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Institutul de Antropologie Francisc I.Rainer al Academiei Române, Universitatea Petrol-Gaze, Asociația Justin Capră, Centrul Științific de Geografie Ciucaș – Măneciu, Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești, Echipa de robotică Info(1) Robotics a Colegiului Național Ion Luca Caragiale Ploiești.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni este mai mult decât un simplu eveniment: este o oportunitate unică, atât pentru cercetători, cât și pentru public. În era digitalului, în care publicul larg se gândește tot mai puțin la mințile din spatele progresului tehnologic de care ne bucurăm la nivelul întregii societăți și în care oamenii de știință au nevoie de conexiune umană, fiind tot mai mult înconjurați de robotică, este extraordinar să vedem cum câteva ore de relaționare directă schimbă perspective de ambele părți. Participarea la acest maraton al cunoașterii face din eveniment mediul propice în care pasionații de știință experimentați îi ghidează pe cei la început de drum, în care publicul larg înțelege mai bine impactul muncii cercetătorilor asupra vieții de zi cu zi, în care tinerii își descoperă drumul de urmat, iar oamenii de știință sunt inspirați de feedback-ul primit sincer și spontan din partea minților curioase din fața lor. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 va fi o experiență uimitoare pentru toți participanții, iar singurul bilet de acces de care vor avea nevoie va fi curiozitatea.” au transmis organizatorii evenimentului la nivel național.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene, înscriindu-se în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Evenimentul atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor, vizitatorii luând parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe din Europa și nu numai vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Toate detaliile privind programul și activitățile din fiecare oraș se regăsesc pe website-ul evenimentului: www.noapteacercetatorilor.eu.
Intrarea este liberă!
Add comment