Primul Ministru al Republicii Socialiste Vietnam – E. S. Dl. Pham Minh Chinh s-a aflat duminica, 21 ianuarie 2024, impreuna cu o numeroasa delegatie oficiala guvernamentala vietnameza, in vizita la Ploiesti, la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova.

Delegatia vietnameza, din care au facut parte si reprezentanti ai conducerii Camerei de Comert si Industrie Vietnam, a fost insotita de E.S. Dl. Do Duc Thanh, Ambasadorul R.S. Vietnam in Romania.

Deschiderea manifestata in legatura cu Judetul Prahova, care a fost ales ca destinatie pe parcursul scurtei vizite in Romania a Premierului vitnamez, demonstrează interesul părții vietnameze în mod special pentru mediul de afaceri prahovean, ca recunoaștere a economiei dinamice a acestui județ.  

La evenimentul organizat si gazduit de Camera de Comert si Industrie Prahova, cu ocazia vizitei inaltilor oaspeti vietnamezi, din partea romana au participat Dl. Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Dl. Traian Laurentiu Hristea, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe, alături de reprezentanții autorităților locale și județene  –  Dl. Virgiliu Daniel Nanu – Prefectul Judetului Prahova si Dl. Andrei Liviu Volosevici – Primarul Municipiului Ploiesti, reprezentanti ai conducerii institutiilor deconcentrate, ai conducerii Universitatii Petrol-Gaze Ploiesti, precum si peste 50 reprezentanti ai companiilor prahovene, dar si din alte judete.

In cuvantul sau adresat in deschiderea intalnirii, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova – Dl. Aurelian Gogulescu, in calitate de amfitrion, a evocat indelungata traditie, de peste 20 ani de cooperare a CCI Prahova, pe relatia Vietnam – concretizata in numeroase actiuni si evenimente – si care, in toata aceasta perioada s-a reflectat vizibil si in evolutia schimburilor comerciale in continua crestere, la nivel judetean, cu aceasta tara. Totodata, Presedintele CCI Prahova a evidentiat domeniile predilecte de interes in cooperarea bilaterala Prahova – Vietnam : sectorul oil&gas, inclusiv productia de utilaj petrolier si activitatea de proiectare, energia verde, agricultura si industria alimentara, productia de bauturi spirtoase si de vinuri, sectorul IT&C.

Inaltul oaspete vietnamez, E. S. Dl. Prim Ministru Pham Minh Chinh, apreciind atmosfera calduroasa si deosebit de ospitaliera a gazdelor prahovene, a evocat colaborarea traditionala dintre Vietnam si Prahova, evidentiind in mod deosebit componenta educationala. De-a lungul timpului, in Romania s-au format peste 4000 specialisti vietnamezi, intre care 300 in domeniul petrolier, fiind absolventi ai Universitatii Petrol-Gaze (fostul Institut de Petrol – Gaze) Ploiesti. Specialistii vietnamezi formati in Romania au avut si au o contributie insemnata la dezvoltarea economica a Vietnamului.

In ceea ce priveste perspectiva continuarii cooperarii economice bilaterale, Prim Ministrul Vietnamului a evidentiat complementaritatea economiilor vietnameza si romaneasca, care pe fondul oportunitatilor reale existente, cu ajutorul instrumentelor digitale moderne, dar mai ales prin intermediul Camerelor de Comert si a Ministerelor Economiei din cele doua tari, pot conduce relatia bilaterala la un mivel deosebit, cu reale avantaje pentru cele doua parti.

Daniel Costache

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *