Mădălina, Riana și Ana (pentru a proteja indentitatea copiilor, numele nu sunt reale) sunt trei fetițe dintre sutele de copii care trăiesc în sărăcie, într-un cartier mărginaș din Ploiești. Împreună cu părinții lor și alte două surori mai mici, locuiesc într-o cămăruță dintr-un bloc de locuințe sociale.

Mădălina și Riana o știau pe Ani de când erau mici. Ani este Coordonatorul Centrului de Zi pentru Copii Casa Austria, noul centru la care ne-am mutat de la Casa Cristina, o locație mai mare unde vom ajuta mai mulți copii. O vedeau adesea pe străzile din cartier înscriind copiii din familiile sărace la centru. De pe atunci și-au dorit foarte mult ca într-o zi să vină și ei aici, așa cum fac mulți dintre prietenii lor.

„Ne-am dorit atât de mult să venim la CONCORDIA. Și dorința noastră s-a îndeplinit. La începutul anului trecut, mama a semnat niște acte de la doamna Ani și din iunie am venit la centru. Este minunat aici, educatorii ne ajută foarte mult cu temele, am primit haine, jucării, am fost la mare vara trecută, ne-am făcut noi prieteni. Suntem fericite aici.”, spune Mădălina, de 12 ani, cea mai mare dintre cele cinci fete ale familiei.

În ciuda lipsurilor și dificultăților cu care se confruntă, părinții își doresc ca fiicele lor să termine școala, să aibă șansa unui viitor mai bun. De aceea ne-au cerut sprijinul. Trimiterea fetelor la școală înseamnă un efort uriaș – au nevoie de o gustare, de haine, acestea trebuie spălate, uscate și este greu mai ales pe timpul iernii deoarece nu există spațiu – este incredibil de dificil pentru familiile sărace.  Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți copii săraci abandonează școala.

De când au venit la centru, Mădălinei și Rianei le place să meargă la școală și, chiar mai mult, abia așteaptă să vină în fiecare zi la CONCORDIA. Au găsit aici înțelegere, căldură și ajutor. Fac teme, primesc tot ce au nevoie pentru la școală: ghiozdane, rechizite, penare echipate pentru temele din fiecare zi. La școală nu mai sunt complexate că nu au hăinuțe sau că nu și-au făcut temele pentru că acasă nu le poate ajuta nimeni. Rezultatele la școală au devenit din ce în ce mai bune. Mai mult, și-au descoperit talente de care nu știau.

Riana adoră cursurile de tobe. De când a descoperit acest instrument este pasionată de el, atât de pasionată încât visează să cânte la tobe toată viața, să fie artistă pe scene mari. „Prima zi în care am cântat la tobe a fost o zi de neuitat. Nu am vrut să mă ridic de pe scaun și să las toba din mâini. Acum știu deja câteva melodii pe care ni le-a predat profesoara la centru.” Sora mai mare, Mădălina, este pasionată de machiaj. Are si ea un vis. Acela de a fi un make-up artist celebru, dar acest vis i se pare de neatins pentru că știe cât de scumpe sunt trusele de machiaj profesional. Nu vede cum ar putea să înceapă să practice dacă mama ei nu-i va putea cumpăra truse de machiaj.

Prima vară la noi a fost specială pentru aceste fetițe. La fel ca mulți copii săraci, ele nu văzuseră niciodată marea până când au venit la noi. Au fost fascinate de valurile Mării Negre si de nisipul auriu. S-au jucat împreună cu ceilalți copii și s-au stropit cu apa sărată a mării. „Este una dintre cele mai frumoase amintiri.”, „Am văzut și două meduze.”, au spus ele.

De la începutul acestui an, Ana, cea mai mică dintre cele trei surori, vine cu drag la centru și se implică în toate activitățile, la orele de percuție și dans, și adoră să picteze. Acum este clasa 0 și are mare nevoie de sprijin la teme pentru că părinții muncesc din greu și se întorc târziu acasă. De aceea, este foarte important să vină în fiecare zi la centru, să țină pasul cu colegii săi.

Educația rămâne singura soluție ca acești copii să iasă din cercul vicios al sărăciei. Durează ani, dar noi le rămânem alături oricât e nevoie.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Educație pentru toți copiii“, proiect finanțat de PEPCO România.

#PEPCOSustineEducatia #PEPCOEducatiePentruTotiCopiii #PEPCORomania #CentreZi #CONCORDIA

DADA TV

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *