Elevii Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu”  din Ploiești au ocazia să învețe cum să comunice eficient participând la proiectul gândit și pus în practică de Beatrice ANISOIU și Elena TĂNASE. Cele două profesoare de Limba și literatura română desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024 proiectul educativ „COMUNICAREA EFICIENTĂ – SIGURANȚĂ ȘI SUCCES” cu scopul declarat de a-i sprijini pe adolescenți, viitorii adulți, în dobândirea competențelor de gândire critică.

Participanții la proiect învață astfel  să facă diferența între o informație adevărată și propagandă, să deconstruiască mesajele media și să se angajeze în acțiuni  de comunicare responsabilă și semnificativă în viața de zi cu zi.

Dorința inițatorelor proiectului este ca adolesentul de azi, implicat conștient în actul său de comunicare-ascultare, să devină un adult înțelept și perspicace care va judeca nu doar informațiile primite, dar mai ales va deveni conștient de ceea ce afirmă și, va înțelege cât de important este să transmită lucruri de valoare, mesaje verosimile, corecte și clare.

În cadrul proiectului, în luna martie elevii claselor a IX-a au fost implicați în  desfășurarea a două activități educative cu temele „Comunicarea eficientă și factorii perturbatori ai comunicării” și „Ce tipuri de comunicare folosim, în funcție de context, destinatar și scop”. Desfășurate în colaborare cu Universitatea Populară „Dimitrie Gusti” din cadrul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, activitățile s-au bucurat de prezența jurnalistului Claudius Dociu, președintele Filialei “Ioan Grigorescu” Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Cu această ocazie, elevii au aflat că o comunicare eficientă le poate asigura succesul nu doar în mediul educativ, în pregătirea activităților școlare, dar și în relaționarea cu familia, prietenii și alți interlocutori. Un adolescent care vorbește corect, clar, degajat, neinhibat va avea deține cheia reușitei profesionale, nu doar cea a succesului social.

Comunicarea eficientă vine, de fapt, în multe forme, dar există un element care rămâne constant: corectitudinea exprimării. Dacă ținem la felul cum vorbim și cum ne exprimăm, dacă vrem să impunem  respect nu doar prin aspectul fizic, vestimentar, o putem face pornind de la felul în care purtăm o conversație, chiar și un simplu dialog cu prietenii pe stradă, la telefon, în autobuz ori când interacționăm cu diferite persoane de diferite vârste, medii sociale și profesionale.  Iar aceasta se întâmplă întrucât felul în care un individ se exprimă spune o mulțime de lucruri despre propria educație și, de ce nu, și despre propria personalitate.

Daniel Costache

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Momentan facem teste. Verifica mai tarziu. sau vezi pe yt: toate clipurile video.